SMK Tinggi Perempuan Melaka - Sekolah Kluster Kecemerlangan

Friday, October 1, 2010

Majlis Solat Hajat PMR 2010


3o Sepetember 2010
Alhamdulillah Majlis Solat Hajat PMR yang diatur dan dilaksanakan berjalan dengan lancar mengikut perancangan. Majlis bermula jam 6.00 petang dengan kehadiran ibu bapa dan para penjaga yang sama-sama memanjatkan doa agar pelajar-pelajar Tingkatan 3/2010 mendapat kemudahan-Nya semasa menjawab soalan-soalan bagi semua mata pelajaran PMR yang akan bermula pada 5 Oktober 2010 (Selasa). Dewan SMKTPM dipenuhi dengan hadirin yang begitu khusyuk mendoakan anak-anak ini. Kerjasama ini memperlihatkan bahawa objektif majlis ini tercapai sebagaimana yang disasarkan. Semoga dengan adanya, usaha ini akan memberikan ketenangan kepada semua pelajar-pelajar Tingkatan 3 SMKTPM dalam menduduki peperiksaan PMR. Harapan pihak sekolah, semoga pencapaian 100% bagi semua mata pelajaran dikekalkan dan peratus pelajar yang mendapat "straight A's terus bertambah. Kepada Semua pelajar Tingkatan 3 selamat berjuang, semoga berjaya dengan cemerlang, gemilang dan terbilang.

Thursday, September 30, 2010

Perlawanan Persahabatan Kelab Staff SMKTPM Vs SMKBK

29 Sepetember 2010 (Rabu) Kelab Staff SMK Tinggi Perempuan Melaka telah mengadakan perlawanan persahabatan dengan Kelab Staff SMK Bukit Katil. Staff yang terdiri daripada para guru dan kakitangan sokongan daripada kedua-dua buah sekolah telah menyertai dua acara yang dipertandingkan. Matlamat perlawanan persahabatan ini adalah untuk mengeratkan silaturahim antara guru serta staff bagi kedua-dua buah sekolah. Selain itu, Kelab Staff kedua-dua buah sekolah juga menjadikan sukan sebagai satu gaya hidup sihat. Acara-acara yang dipertandingkan bagi guru dan staff wanita ialah permainan bola jaring manakala bagi guru dan staff lelaki diadakan pertandingan badminton. Pertandingan telah berlangsung di SMK Tinggi Perempuan Melaka. pada jam 4.30 petang. Perlawanan bagi kedua-dua permainan berjalan lancar dengan penuh kemeriahan serta semangat kesukanan yang tinggi. Pemain-pemain telah mempamerkan kemahiran yang tinggi dalam kedua-dua permainan. Dalam pertandingan bola jaring kedua-dua pasukan mendapat seri dengan kutipan mata 7 bagi kedua-dua pasukan. Begitu juga dengan permainan badminton keputusan seri diperoleh kedua-dua pasukan. Syabas dan tahniah diucapkan kepada semua pihak yang terlibat, semoga pada tahun akan datang pelbagai acara lagi akan diadakan untuk merapatkan hubungan antara guru dan staff di negeri Melaka.

Monday, September 27, 2010

Majlis 4 Dalam Satu Asrama SMKTPM


25 September 2010 (Sabtu)Pihak pengurusan asrama telah melaksanakan empat majlis iaitu Hari Terbuka Asrama, Majlis Pelantikan Pengawas Asrama, Jamuan Hari Raya Aidil Fitri dan Jamuan Akhir Tahun untuk penghuni-penghuni asrama. Majlis tersebut berobjektifkan memberikan peluang kepada masyarakat luar khususnya ibu bapa mengetahui suasana kehidupan di asrama di samping mengeratkan silaturahim antara pihak sekolah dengan ibu bapa pelajar. Hari Terbuka Asrama julung-julung kali diadakan tetapi mendapat sambutan di luar jangkaan daripada para ibu bapa. Lebih kurang 300 orang ibu bapa/penjaga serta sanak-saudara penghuni asrama hadir pada hari tersebut. Satu perkara yang sangat bermakna ialah kesudian Yang Berhormat Datuk Gan Tian Loo, Pengerusi Jawatankuasa Negeri Kerjaraya dan Kemudahan Awam menghadiri majlis tersebut seterusnya merasmikan majlis tersebut. Yang Berhormat Datuk Gan Tian Loo juga sudi menyampaikan watikah pelantikan pengawas asrama sesi 2010/11 dan sijil penghargaan kepada pengawas asrama sesi 2009/10. Majlis tersebut dimeriahkan lagi dengan pelbagai persembahan daripada pelajar-pelajar asrama. Pertandingan Dorm tercantik, serta pakaian anggun turut diadakan. Dorm B2 telah memenangi kategori Dorm paling bersih dan cantik. 4 buah dorm lain yang turut memenangi pertandingan ialah Dorm F1,C1,D1 dan E2.